SIG Talk banner

P365XL (9 mm) kontra Beretta 80X Cheetah (.380).

2.9K views 41 replies 18 participants last post by  Slm  
#1 ·
Wczoraj strzelałem z obu pistoletów na strzelnicy, odrzut był mniej więcej taki sam pod względem "siły", ale miały inne odczucia, uważam, że będę potrzebował kolejnej wizyty na strzelnicy, aby precyzyjniej określić to doświadczenie, ale myślę, że bezpośredni odrzut 80X był bardziej dotkliwy, podczas gdy Sig (9mm) lepiej oswoił odrzut, wydawało się, że wyrównały się ze względu na różnice w kalibrze.
To było moje pierwsze strzelanie z Beretty i prawdopodobnie blisko 300 nabojów przez P365xl.
Powtórzę te testy pod koniec tygodnia.
Na marginesie, podoba mi się 80X Cheetah, oczywiście uważam, że to piękny egzemplarz.. Dodatkowe punkty za to, że został wyprodukowany we Włoszech (mój 92X RDO Compact nie był).

#3 ·
To prawdopodobnie konstrukcja Beretty z zamkiem swobodnym.
Głównym powodem testu było zdobycie pistoletu dla mojej żony, obecnie skłaniam się ku P365 .380..
Nigdy nie strzelałem z pistoletu "blowback" i pomyślałem, że 80X byłby dobrym przykładem.. Lubię moje Beretty.. 😎..
Nadal jednak skłaniam się ku Sig P365 .380 dla niej.

#9 ·
Zapewniam, że Sig w 380 jest zdecydowanie lepszym wyborem. Jest lżejszy, mniejszy i znacznie łatwiejszy w obsłudze.
Porównaj je na Handgun Hero..........

Tak, zgadzam się z tobą, kupuję go głównie dla żony na szafkę nocną, kiedy mnie nie ma, ale głównie po to, żeby nauczyła się strzelać na strzelnicy. Założę uchwyt "X" z mojego XL.
Głównym powodem, dla którego kupiłem 80X, było to, że chciałem wypróbować pistolet w stylu "blowback", aby porównać go z moim 9mm XL... i chciałem "made in Italy" Beretta! 😉
Podoba mi się, jak powiedziałem, odrzut jest mniej więcej taki sam, ale wciąż inny. Dzięki za odpowiedź, prawdopodobnie po prostu wezmę wersję .380 i jeśli zacznie jej używać, będę szczęśliwy i może będzie strzelać więcej! Jeszcze raz dziękuję!

#11 ·
Moje doświadczenia z Sig P365 380 były znacznie inne niż @higgybaby. Kupiłem jeden dla mojej żony i to był złom. Był zawodny, trudny (dla niej) w obsłudze zamka i prawie niemożliwy do pełnego załadowania magazynka bez Upluli. Kiedy strzelał, nie było w tym nic specjalnego. Obsługa i odrzut były mniej więcej takie, jakich można się spodziewać po lekkim 380.

Posiadam również P365XL i 80X. Oba to świetne pistolety, ale wolę 80X, ponieważ jest to pistolet z kurkiem DA/SA. Moja żona może go nosić z wyłączonym bezpiecznikiem/dekokiem i nie musi martwić się o bezpieczeństwo w stresie. Powiem, że P365XL to najlepszy subkompaktowy pistolet uderzeniowy, jaki posiadałem i miałem ich kilka.

#13 · (Edited)
Moje doświadczenia z Sig P365 380 były znacznie inne niż @higgybaby. Kupiłem jeden dla mojej żony i to był złom. Był zawodny, trudny (dla niej) w obsłudze zamka i prawie niemożliwy do pełnego załadowania magazynka bez Upluli. Kiedy strzelał, nie było w tym nic specjalnego. Obsługa i odrzut były mniej więcej takie, jakich można się spodziewać po lekkim 380.

Posiadam również P365XL i 80X. Oba to świetne pistolety, ale wolę 80X, ponieważ jest to pistolet z kurkiem DA/SA. Moja żona może go nosić z wyłączonym bezpiecznikiem/dekozerem i nie musi martwić się o bezpieczeństwo w stresie. Powiem, że P365XL to najlepszy subkompaktowy pistolet z iglicą, jaki posiadałem i miałem ich kilka.
Dużo myślałem o kwestii "bezpieczeństwa", nie sądzę, żeby była typem osoby, która ćwiczy "wyłączanie go podczas dobywania", to jest moje zmartwienie. Prawdopodobnie nie dostanie "cpl", ale chcę, żeby mogła go chwycić i "iść do pracy", że tak powiem. 👍
Przepraszam za twoje doświadczenia z .380 Sig. Prawdopodobnie skończę na kupnie jednego i od tego zacznę.

#12 ·
80X to oszałamiająco piękny pistolet i w mojej dłoni sprawia wrażenie bardziej "organicznego" niż mechanicznego. Spust ma ten sam design co 92X Performance i jest czystą przyjemnością. Cały pistolet wręcz ocieka mistrzostwem, które włożono w jego zaprojektowanie i wykonanie.
Image

Mówiąc to wszystko, mój nie jest pistoletem "roboczym", ponieważ jest to edycja limitowana. (Co mi przypomina, że naprawdę muszę zdobyć standardowy egzemplarz, aby go przetestować.) Z drugiej strony, mój 9mm P365XL z kropką absolutnie JEST pistoletem roboczym i jest noszony wiele dni w miesiącu. I wierzę, że nadal wolałbym go do EDC niż 80X, nawet gdybym miał tylko standardowy model, tylko na podstawie kalibru i pojemności. Dodajmy do tego niekończącą się dostępność kabur, akcesoriów itp. dla Siga, a także jest on smuklejszy i łatwiejszy do ukrycia.

#14 · (Edited)
80X to oszałamiająco piękny pistolet i w mojej dłoni sprawia wrażenie bardziej "organicznego" niż mechanicznego. Spust ma taką samą konstrukcję jak w 92X Performance i jest czystą przyjemnością. Cała broń wręcz ocieka mistrzostwem, które włożono w jej zaprojektowanie i wykonanie.
View attachment 640415

Mimo to, mój egzemplarz nie jest bronią "roboczą", ponieważ jest to edycja limitowana. (Co mi przypomina, że naprawdę muszę zdobyć standardowy model, aby go przetestować.) Z drugiej strony, mój 9mm P365XL z kropką jest absolutnie JEST bronią roboczą i widzi wiele dni noszenia w miesiącu. I wierzę, że nadal wolałbym go do EDC niż 80X, nawet tylko ze względu na kaliber i pojemność. Dodajmy do tego niekończącą się dostępność kabur, akcesoriów itp. dla Siga, a także jest on smuklejszy i łatwiejszy do ukrycia.
Naprawdę dobrze leży w mojej dłoni i świetnie wygląda. Spróbuję znaleźć używaną wersję .380 i zlecić firmie Sig wymianę sprężyn.

#15 ·
Kilka tygodni temu wystrzeliłem z mojego 365 w kalibrze 380 i włoskiego pistoletu Cheetah, który był w użyciu w policji. Cheetah to konstrukcja z zamkiem odrzutowym, która generuje nieco większy odrzut niż konstrukcja Siga.

Z Siga strzelało się bardziej komfortowo.

Dodatkowo Cheetah ma więcej wystających elementów po lewej stronie, które po dużej liczbie wystrzelonych nabojów (50+) wbijały się w mój kciuk. Mimo to pistolet jest przeznaczony do obrony, więc ograniczona liczba wystrzelonych nabojów w trakcie starcia nie powinna stanowić problemu.

Nowy 80X wydaje się większy niż starsze wersje, więc może mieć taki sam impuls odrzutu jak 365. Na mojej lokalnej strzelnicy jest jeden do wypożyczenia i wkrótce zrobię kolejne porównanie.

• Like
Reactions: Slm
#16 ·
Mam oba i moim zdaniem nie ma wątpliwości, że P365-380 ma mniejszy odrzut, mniejszy rozmiar i jest lepszym wyborem dla kobiety. Jestem instruktorem strzelectwa i prawie połowa moich prywatnych klientów to kobiety zainteresowane pistoletem do noszenia i ochrony domu. Daję im wypróbować kilka pistoletów i większość z nich kończy z P365, S&W 442, Shield Plus lub Shield EZ.

#19 ·
Lubię mój 80X - działa świetnie również z tłumikiem. Ale jest inna opcja dla twojej damy - rozważ Ruger Sec 380 - bardzo łatwy do przeładowania - niedrogi - dość dokładny - lekki.
View attachment 640424
Dzięki, poszukam takiego w pobliżu. Chyba pamiętam, że widziałem tego Rugera lokalnie, to może być dobry wybór. Również wybrałem zwykły 80X, ponieważ chciałem ogólny mniejszy rozmiar (mam już 92X RDO Compact) i mogę później dostać gwintowaną lufę, jeśli chcę 😉

#21 ·
Skoro już przy tym jesteśmy, to chyba coś przeoczyłem, bo nie widzę różnicy między tymi pistoletami, co sprawia, że 80X jest odrzutowcem, a 92X nie jest odrzutowcem? View attachment 640447
View attachment 640446
Oba są odrzutowcami, ale Twój 92 jest "opóźniony", a Twój 80X jest "bezpośredni". Istnieje wiele dyskusji na temat mechaniki obu systemów, abyś mógł zagłębić się tak głęboko, jak tylko chcesz. Niesamowite małe maszyny, są.

• Like
Reactions: Slm
#25 ·
Powinienem prawdopodobnie przeprosić za tak wiele wzmianek o Beretcie (dzięki wam, chłopaki, dobre info) w wątku p365, ale miałem nadzieję zobaczyć więcej komentarzy na temat P365 .380, do tej pory rozumiem, że Sig ma mniejszy odrzut...
Powinieneś naprawdę postrzelać z P365 .380, aby dokonać porównania. P365 .380 strzela o wiele łagodniej niż wersja 9 mm. Strzela również łagodniej niż mój P238, jest bardziej niezawodny i wygodniejszy. Właściwie chcę pozbyć się mojego P238, ponieważ ciągle mam sporadyczne czkawki, które mam dość próbować rozwiązywać.

#29 ·
80X to świetnie wyglądający pistolet, ale biorąc pod uwagę jego wagę, nie strzelał tak miękko, jak się spodziewałem. Niewiele czasu spędziłem z nim na strzelnicy, ale strzelam lepiej z P365. Mam również P365 w kalibrze 380, który kupiłem dla mojej żony, a nie jako broń do noszenia, więc nie jest często używany. Wydaje mi się, że P365 380 strzelał bardziej miękko niż 80X, ale naprawdę musiałbym strzelać z nich obok siebie, aby to potwierdzić.

#31 ·
80X to świetnie wyglądający pistolet, ale biorąc pod uwagę jego wagę, nie strzelał tak miękko, jak się spodziewałem. Niewiele czasu spędziłem z nim na strzelnicy, ale strzelam lepiej z P365. Mam też P365 w kalibrze 380, który kupiłem dla mojej żony i nie jako broń do noszenia, więc nie jest często używany. Wydaje mi się, że P365 380 strzelał bardziej miękko niż 80X, ale naprawdę musiałbym strzelać z nich obok siebie, aby to potwierdzić.
Dzięki, też się spodziewałem, że będzie strzelał bardziej miękko niż mój 9mm P365xl. Ale wydawało się, że tak nie było podczas pierwszej wizyty na strzelnicy w zeszłą sobotę. Pewnie zatrzymam go dla siebie 😁👍 i po prostu kupię P365 .380. Dla niej..
Jeśli jej też nie spodoba się .380, zostanie sprzedany lub wymieniony.

#35 ·
FWIW na P365 .380 wiele początkowych problemów wynikało z wadliwych zespołów sprężyn powrotnych. Było ich wiele, w tym mój. Sig dowiedział się o tym i naprawił te problemy. Kupuję również moje .380 range fodder od LAX Ammo lub Freedom Munitions, mają przyzwoity 100g RNFP, który sprzedają za około 12 dolarów za pudełko 50 sztuk. Obecnie są wyprzedane, ale kiedy robią serię, kupuję jedną lub dwie skrzynie, więc mogę strzelać .380 w cenach 9 mm.

#36 ·
FWIW na P365 .380 wiele początkowych problemów wynikało z wadliwych zespołów sprężyn powrotnych. Było ich wiele, w tym mój. Sig zdał sobie z tego sprawę i naprawił te problemy. Kupuję również moje .380 range fodder od LAX Ammo lub Freedom Munitions, mają przyzwoity 100g RNFP, który sprzedają za około 12 za pudełko 50. Obecnie są wyprzedane, ale kiedy robią serię, kupuję skrzynię lub dwie, więc mogę strzelać .380 w cenach 9mm.
KOCHAM LAX/Freedom. Kupiłem od nich mnóstwo amunicji (9mm, 380, 45, .223/5.56, .300BO, .308). Miałem z nimi tylko jeden problem przez lata (z .38 special, który nie działał dobrze w dźwigni, i zaoferowali (bez pytania o zwrot pieniędzy) zabranie go z powrotem i zwrócenie mi pieniędzy - ŚWIETNA obsługa klienta!
A LAX/Freedom (wraz z WWB) była jedyną amunicją, która działała bez problemu w P365-380, zanim Sig ją naprawił.

#37 · (Edited)
Cóż, mam wersję Beretty 84F z 1994 roku i uwielbiam ten mały pistolet. Wysłałem go do MidWest Gun Works i został całkowicie sprawdzony i miał wszystkie nowe sprężyny. Tak wspaniały mały strzelec i celny. Za kilka tygodni odbiorę ich nową 80x Cheetah. Przyciąga mnie "Szary model", ale prawdopodobnie wybiorę standardową czarną wersję służbową. Świetne małe pistolety! Mam również SIG P365 X-Macro TacOps, mój pistolet do noszenia!

#38 ·
OP - Miałem 85F i 84F jakiś czas temu i sprzedałem obie może 5 lat temu. To klasyczne włoskie pistolety, ale tak naprawdę niezbyt nadające się do noszenia, ani nie są konkurencyjne w porównaniu z innymi pistoletami do obrony domu/na szafkę nocną (nie do noszenia). Mam P365/XL w kalibrze 9 mm i P365 .380 (i inne marki). P365 .380 napina się łatwiej niż 365 9 mm, a odrzut jest nieznacznie, ale zauważalnie mniejszy. Beretty, które miałem, były energiczne, sztywniejsze w napinaniu i większe (a moja żona ma bardzo małe dłonie). Z osobistego doświadczenia (w tym pracy ze studentami) oto komentarze na temat niektórych innych pistoletów wymienionych tutaj:
  • G43/42 9 mm nie jest konkurencyjny w stosunku do P365 (9 mm lub .380)
  • Używamy kilku Rugerów w klasie, a niektórzy studenci je testują - ok pistolet, brak charakterystycznych cech
  • Shield EZ nie polecam typowej strzelczyni (mniejsze, słabsze dłonie) - ani mężczyźnie z ograniczeniami dłoni. Powodem jest to, że mają trudności z utrzymaniem się wystarczająco wysoko i mocno na chwycie, aby wyłączyć zabezpieczenie chwytu - często to widzę

Niezależnie od tego, czy dostaniesz P365 .380, każdy nowy pistolet musi zostać dokładnie przetestowany i wystrzelony przed użyciem go do ochrony osobistej (w tym twoja amunicja do noszenia).

#39 ·
OP - Miałem 85F i 84F jakiś czas temu i sprzedałem obie może 5 lat temu. To klasyczne włoskie pistolety, ale niezbyt nadające się do noszenia, ani nie są konkurencyjne w stosunku do innych pistoletów do obrony domu/na szafce nocnej (nie do noszenia). Mam P365s/XLs w 9mm i P365 .380 (i inne marki). P365 .380 napina się łatwiej niż 365 9mm, a impuls odrzutu jest nieco, ale zauważalnie mniejszy. Beretty, które miałem, były nerwowe i sztywniejsze do napinania i większe (a moja żona ma bardzo małe dłonie). Z osobistego doświadczenia / doświadczenia (w tym pracy ze studentami) oto komentarze na temat kilku innych pistoletów wymienionych tutaj:
  • G43/42 9mm niekonkurencyjny w stosunku do P365 (9mm lub .380)
  • używamy kilku Rugerów w klasie z niektórymi uczniami, którzy je wypróbowują - ok pistolet, brak charakterystycznych cech
  • Shield EZ nie polecam typowej strzelczyni (mniejsze, słabsze dłonie) - ani mężczyźnie z ograniczeniami dłoni. Powodem jest to, że mają trudności z pozostaniem wystarczająco wysoko i mocno na chwycie, aby wyłączyć zabezpieczenie chwytu - widzę to często

Niezależnie od tego, czy dostaniesz P365 .380, czy nie, każda nowa broń musi zostać dokładnie przetestowana i wystrzelona przed użyciem jej do ochrony osobistej (w tym twoja amunicja do noszenia).
Dzięki za informacje, dobrze jest uzyskać wiele opinii w jednej odpowiedzi 👍

#42 · (Edited)
Wczoraj strzelałem zarówno z 80X Cheetah, jak i z mojego 92X RDO Compact, muszę powiedzieć, że trudno było dostrzec różnicę między nimi, jeśli chodzi o odczuwalny odrzut. Osobiście uważam, że powinni byli zaktualizować Cheetah tym samym systemem co 92X, byłoby o wiele lepiej moim zdaniem, zatrzymam go i prawdopodobnie kupię P365 .380 dla mojej żony. 😎👍