Jestem emerytowanym inżynierem elektrykiem, więc dam ci odpowiedź inżyniera elektryka. Myślę, że to naprawdę dobre pytanie.
Celownik refleksyjny mini red dot (MRDS) to skolimowana (równoległa) wiązka światła skupiona na nieskończoności, widoczna przez obiektyw o mocy 1 (1X). Widzisz kropkę nałożoną na obraz celownika, który zawiera kropkę. Widzenie kropki nie zależy od dyspersji (rozszerzania), ponieważ jest ona rzutowana na soczewkę i skolimowana przez nią, tuż przed twoimi oczami. Innymi słowy, kropka jest zawsze tam. Nałóż kropkę na cel, naciśnij spust do tyłu, Bum. Kula ląduje tam, gdzie wskazywała kropka. Za każdym razem.
Laser optyczny to również skolimowana (równoległa) wiązka światła skupiona na nieskończoności, ale różnica polega na tym, że nie jest widoczna przez soczewkę. Ta wiązka musi spoczywać na celu, aby była widoczna dla użytkownika. Laser ma zwykle przesunięcie, ponieważ laser jest zwykle montowany pod pistoletem. Oznacza to, że wiązka i lufa zwykle nie są równoległe, więc przetną się w pewnym momencie, w zasięgu, a następnie skrzyżują. Musisz więc zdecydować, na jakim dystansie chcesz, aby twoja wiązka spotkała się z osią lufy. Oczywiście możesz ustawić laser i oś otworu tak, aby były równoległe i żyć z błędem, który nie jest duży, ale niezerowy.
Laser będzie miał również wyższą dyspersję, ponieważ znajduje się w wolnej przestrzeni, a nie jest skupiany przez soczewkę. Energia dostarczana przez małe lasery zasilane bateriami może być również wpływana przez warunki atmosferyczne (np. dym lub mgła). To sprawia, że strzały na większe odległości (25 jardów+?) są być może bardziej wymagające, ponieważ kropka może po prostu zniknąć.
Mogą wystąpić problemy z rozróżnieniem kropki lasera po wyświetleniu na określonych kolorach (wyobraź sobie zielony laser na polu golfowym, jako ekstremalny przykład. Bardziej realistycznym przykładem byłoby wyświetlanie lasera na, powiedzmy, ludzkiej postaci, noszącej koszulę w kratę lub w kratę). Używając lasera, skupiasz się na celu, ale musisz „widzieć” kropkę na celu, aby oddać strzał. Jeśli twój cel jest mały i nie ma innych obiektów w tym samym zakresie, skierowanie wiązki na cel będzie trudne, ponieważ nie masz żadnej wizualnej wskazówki, poza tym, gdy laser przecina twój cel i możesz go zobaczyć.
Celowniki refleksyjne red dot nie mają żadnej z tych wad. Są jednak bardziej skomplikowane w budowie (a tym samym droższe), ponieważ zawierają emiter laserowy, soczewkę, korpus optyczny i dodatkową elektronikę do sterowania jasnością, typem siatki celowniczej i innymi ustawieniami. Lasery są (stosunkowo) proste i niedrogie, ale MRDS oferują obiektywnie lepszą wydajność niż laser zamontowany z przodu pistoletu.
(Anecdotalnie, ale powiedziałbym, że dosłownie za każdym razem, gdy jestem na strzelnicy obok kogoś z laserem, jego cel wygląda jak szwajcarski ser. Nie chcę przez to powiedzieć, że nie można wykonać dobrej pracy z laserem, po prostu mówię, że widzę ludzi na strzelnicy, którzy wydają się nie mieć poprawionych umiejętności strzeleckich przez używanie jednego. YMMV, oczywiście; nie próbuję nikogo obrażać.)
W oparciu o używanie czterech kropek na różnych pistoletach (G34, G48, G19, P365X) od 2020 roku, MRDS, które na nich umieściłem, nie miały żadnego wpływu na moją zdolność do noszenia, ukrytego lub innego. Nowoczesne MRDS po prostu nie są tak duże ani tak ciężkie, aby robić jakąkolwiek zauważalną różnicę.