SIG Talk banner

Pytanie dla nooba - dlaczego Red Dot zamiast Lasera

6.8K views 30 replies 23 participants last post by  rolin808  
#1 ·
Wiem, że to pytanie dla początkujących, ale wracam do strzelania po wielu latach przerwy. Dlaczego ludzie wybierają celowniki kolimatorowe zamiast np. celownika laserowego? Wydaje się, że profil pistoletu jest niższy, gdy laser jest zamontowany przed osłoną spustu, co byłoby lepsze do noszenia ukrytego. Właśnie kupiłem Olight Baldr mini do mojego wkrótce nabytego Sig P320. Pomyślałem, że połączenie światła i lasera będzie fajnym dodatkiem. Również łatwo zdejmowane. Myśli?

#3 · (Edited)
Jestem emerytowanym inżynierem elektrykiem, więc dam ci odpowiedź inżyniera elektryka. Myślę, że to naprawdę dobre pytanie.

Celownik refleksyjny mini red dot (MRDS) to skolimowana (równoległa) wiązka światła skupiona na nieskończoności, widoczna przez obiektyw o mocy 1 (1X). Widzisz kropkę nałożoną na obraz celownika, który zawiera kropkę. Widzenie kropki nie zależy od dyspersji (rozszerzania), ponieważ jest ona rzutowana na soczewkę i skolimowana przez nią, tuż przed twoimi oczami. Innymi słowy, kropka jest zawsze tam. Nałóż kropkę na cel, naciśnij spust do tyłu, Bum. Kula ląduje tam, gdzie wskazywała kropka. Za każdym razem.

Laser optyczny to również skolimowana (równoległa) wiązka światła skupiona na nieskończoności, ale różnica polega na tym, że nie jest widoczna przez soczewkę. Ta wiązka musi spoczywać na celu, aby była widoczna dla użytkownika. Laser ma zwykle przesunięcie, ponieważ laser jest zwykle montowany pod pistoletem. Oznacza to, że wiązka i lufa zwykle nie są równoległe, więc przetną się w pewnym momencie, w zasięgu, a następnie skrzyżują. Musisz więc zdecydować, na jakim dystansie chcesz, aby twoja wiązka spotkała się z osią lufy. Oczywiście możesz ustawić laser i oś otworu tak, aby były równoległe i żyć z błędem, który nie jest duży, ale niezerowy.

Laser będzie miał również wyższą dyspersję, ponieważ znajduje się w wolnej przestrzeni, a nie jest skupiany przez soczewkę. Energia dostarczana przez małe lasery zasilane bateriami może być również wpływana przez warunki atmosferyczne (np. dym lub mgła). To sprawia, że strzały na większe odległości (25 jardów+?) są być może bardziej wymagające, ponieważ kropka może po prostu zniknąć.

Mogą wystąpić problemy z rozróżnieniem kropki lasera po wyświetleniu na określonych kolorach (wyobraź sobie zielony laser na polu golfowym, jako ekstremalny przykład. Bardziej realistycznym przykładem byłoby wyświetlanie lasera na, powiedzmy, ludzkiej postaci, noszącej koszulę w kratę lub w kratę). Używając lasera, skupiasz się na celu, ale musisz „widzieć” kropkę na celu, aby oddać strzał. Jeśli twój cel jest mały i nie ma innych obiektów w tym samym zakresie, skierowanie wiązki na cel będzie trudne, ponieważ nie masz żadnej wizualnej wskazówki, poza tym, gdy laser przecina twój cel i możesz go zobaczyć.

Celowniki refleksyjne red dot nie mają żadnej z tych wad. Są jednak bardziej skomplikowane w budowie (a tym samym droższe), ponieważ zawierają emiter laserowy, soczewkę, korpus optyczny i dodatkową elektronikę do sterowania jasnością, typem siatki celowniczej i innymi ustawieniami. Lasery są (stosunkowo) proste i niedrogie, ale MRDS oferują obiektywnie lepszą wydajność niż laser zamontowany z przodu pistoletu.

(Anecdotalnie, ale powiedziałbym, że dosłownie za każdym razem, gdy jestem na strzelnicy obok kogoś z laserem, jego cel wygląda jak szwajcarski ser. Nie chcę przez to powiedzieć, że nie można wykonać dobrej pracy z laserem, po prostu mówię, że widzę ludzi na strzelnicy, którzy wydają się nie mieć poprawionych umiejętności strzeleckich przez używanie jednego. YMMV, oczywiście; nie próbuję nikogo obrażać.)

W oparciu o używanie czterech kropek na różnych pistoletach (G34, G48, G19, P365X) od 2020 roku, MRDS, które na nich umieściłem, nie miały żadnego wpływu na moją zdolność do noszenia, ukrytego lub innego. Nowoczesne MRDS po prostu nie są tak duże ani tak ciężkie, aby robić jakąkolwiek zauważalną różnicę.

#27 ·
Nałóż kropkę na cel, naciśnij spust do tyłu, Bum. Pocisk ląduje tam, gdzie wskazywała kropka. Za każdym razem.
Emerytowany MetE tutaj. Dobre podsumowanie, dzięki. Twój komentarz o tym, że pocisk ląduje tam, gdzie wskazywała kropka, jest prawdziwy, ale tylko na odległościach bliskich odległości, na której kropka została wyzerowana. Fizyka i balistyka wciąż obowiązują. Spróbuj strzelić z kropką na odległość powyżej 50 jardów, a grawitacja przejmie kontrolę. Jeśli twoja kropka jest wyzerowana blisko, powiedzmy 7 jardów, grawitacja zaczyna być problemem nawet na 25 jardach.

Zeruję moją (pistoletową) kropkę na 25 jardach z powodów opisanych tutaj.
Mój pistoletowy laser również jest wyzerowany na 25 jardach. Strzela nieco wysoko na krótszych dystansach i nieco nisko, ale wciąż jest funkcjonalnie użyteczny w zakresie od 5 do 50 jardów. Poza tym trudno jest zobaczyć wiązkę.

Lasery są doskonałe w pomieszczeniach, szczególnie w nocy (to argument za połączeniem światła/lasera). Nawet w głupich pozycjach bez oczu za pistoletem, pocisk trafi w odległości około cala od wiązki, niezależnie od tego, gdzie jest wyzerowany. Kropki są lepsze na zewnątrz, szczególnie w jasnym świetle dziennym.

#4 ·
Dobre pytanie. Jako osoba, która przeszła na czerwone kropki, dodałbym, że chwyt/prezentacja pistoletu ułatwia ustawienie celownika kolimatorowego na celu (jest dokładnie pomiędzy twoimi oczami a celem, jeśli twoja czerwona kropka jest dobrze wycelowana/skalibrowana). Podczas gdy laser może znajdować się poniżej linii prostej łączącej twoje oczy, broń i odbicie lasera na twoim celu. Oczywiście zależy to od dokładności, z jaką wycelowałeś laser w odniesieniu do odległości do celu (dobrze wyjaśnione przez Richa powyżej).

Ryzyko związane z laserem, zwłaszcza na większe odległości, polega na tym, że możesz go nie widzieć bez zakłócania pożądanej linii prostej między oczami, bronią a celem. W sytuacji samoobrony nie chcesz szukać lasera ani, co do tego, czerwonej kropki. Ostatecznie oba rozwiązania mogą działać, ale musisz trenować, trenować, trenować i przygotować swoje rozwiązanie, aby móc działać w sytuacji zagrażającej życiu.

#22 ·
Boli mnie głowa i nie jestem pewien, co to jest EE, ale z pewnością ma on większe wykształcenie niż ja. Moje wyjaśnienie jest o wiele prostsze - to kwestia osobistych preferencji. Dla mnie czerwona kropka działa lepiej.
Przypomina mi to pójście na degustację wina wiele lat temu. Facet prowadzący degustację wina opowiadał o różnych połączeniach i o tym, czego powinniśmy spróbować z każdym winem. Tymczasem facet siedzący obok mnie pochylił się i cicho stwierdził: "Nie wiem, o czym on mówi, wiem tylko, czy smakuje mi wino". I tak jest z wieloma rzeczami, które robimy w naszych hobby. Nawiasem mówiąc, EE to inżynier elektryk. Inżynierowie mają tendencję do bycia bardzo analitycznymi. Wiem, bo sam jestem EE.

#7 · (Edited)
Kiedyś pracowałem przy wraku, facet trafił do szpitala, strażacy znaleźli zapakowaną 45 z laserem w samochodzie i dali mi ją, żebym ją zwrócił facetowi, kiedy zostałem zwolniony z wraku. Rozładowałem broń, przeprowadziłem na niej 10-29, bez trafień. Potem wziąłem pustą broń, wycelowałem ją w bank z laserem, wkrótce zdałem sobie sprawę, że laser nie zawsze jest tak łatwo widoczny "tam", zwłaszcza jeśli wpadnie do dziury lub trafi w obiekt 1 lub 100 stóp za celem. Zwróciłem broń, dostałem pokwitowanie, zakopałem broń w jego torbie. Zaoferował mi ją za 300 dolarów, powiedziałem nie dziękuję. Potem lekarz go wypuścił i został aresztowany za jazdę pod wpływem alkoholu i poszliśmy do więzienia. Więzienie zamknęło wszystkie jego rzeczy na noc.

RDS jest na broni, tak jak celowniki. Po prostu podnieś. Prawdopodobnie masz już tam cel. Żadnych "zgubionych" RDS ani żelazek.

#9 ·
EE zazwyczaj oznacza inżyniera elektryka. W przypadku czerwonej kropki kontra laser (nie przeczytałem wszystkich odpowiedzi), spróbuj celować laserem na zewnątrz w świetle dziennym. Powodzenia. Być może niektóre lasery wojskowe lub policyjne są wystarczająco mocne, ale zwykłe, dostępne w sprzedaży dla entuzjastów strzelectwa rzadko są.

#10 ·
EE zazwyczaj oznacza inżyniera elektryka. Jeśli chodzi o kropkę celowniczą vs laser (nie czytałem wszystkich odpowiedzi), spróbuj celować laserem na zewnątrz w świetle dziennym. Powodzenia. Być może niektóre lasery wojskowe lub LE są wystarczająco mocne, ale zwykłe, dostępne w sprzedaży dla entuzjastów strzelectwa, rzadko są.
Lasery najlepiej sprawdzają się w warunkach słabego oświetlenia i na stosunkowo krótkich dystansach.

Mają tę zaletę, że nie wymagają obrazu celowniczego. Zatem strzelanie odruchowe, w ruchu lub ograniczone jest łatwiejsze. Często można zobaczyć funkcjonariuszy LE SWAT z tarczami wejściowymi z bronią wyposażoną w laser, ponieważ trudno jest być tarczownikiem i jednocześnie uzyskać dobry obraz celowniczy.

Na większe odległości lub bardziej precyzyjne strzały lepsze są kropki celownicze.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk Pro

#14 ·
Lasery są dość bezużyteczne do strzelania na zewnątrz w słońcu.
Zielone są znacznie lepsze od czerwonych, chociaż maksymalna moc jest taka sama.
Ludzkie oko widzi zieleń lepiej niż czerwień.
Koszt tak naprawdę się nie liczy, ponieważ wszystkie są regulowane przez rząd na poziomie 5 miliwatów.
Oczywiście rząd jest zwolniony z regulacji.
Nadal są świetne w użyciu, zamontuj oba, laser i holograficzny, aby mieć to, co najlepsze z obu światów.

#15 ·
Wiem, że to pytanie dla nowicjuszy, ale wracam do strzelania po wielu latach przerwy. Dlaczego ludzie wybierają celowniki kolimatorowe zamiast np. celownika laserowego? Wydaje się, że profil broni jest niższy, gdy laser jest zamontowany przed osłoną spustu, co byłoby lepsze do ukrytego noszenia. Właśnie kupiłem Olight Baldr mini do mojego wkrótce nabytego Sig P320. Pomyślałem, że połączenie światła i lasera byłoby fajnym dodatkiem. Również łatwe do usunięcia. Myśli?
Połączenie światła i lasera nie jest złe, o ile się z nim trenuje. Niektóre kombinacje światła i lasera mają regulację, dzięki której można wyzerować laser na określoną odległość. Po wyzerowaniu lasera na znaną odległość można strzelać na różne odległości i zobaczyć, gdzie następuje trafienie kuli. Chodzi o to, aby wytrenować się w obeznaniu ze swoim sprzętem. Ponieważ będzie to również używane jako broń do obrony domu, ten laser może nawet przestraszyć przestępcę i zmusić go do ucieczki.

#18 ·
Bardzo dobre pytanie i dyskusja na temat uzasadnionego tematu. Posiadanie P320 daje Ci możliwości, a opcja, którą Ty lub ktoś inny możesz wybrać, może być zarówno subiektywna, jak i obiektywna. Jest subiektywna do momentu, w którym, poprzez staranne przemyślenia, scenariusze, praktykę, koszty i "czynnik CIEBIE", podejmiesz świadomą, obiektywną decyzję dla SIEBIE w oparciu o powyższe.

Trenowałem z żadnym i z oboma, ponieważ wszyscy mają indywidualną filozofię użytkowania. Mój CCW nie ma nic dołączonego, ponieważ nie jestem w wieku, w którym celownik optyczny jest konieczny, ten dzień najprawdopodobniej nadejdzie i jeśli/kiedy nadejdzie, będzie to zielona kropka, a nie czerwona, z dobrych powodów, które już zostały wspomniane, ale jeden nie został wspomniany. Tym powodem jest astygmatyzm, poza możliwością lepszego widzenia zielonej kropki we wszystkich warunkach, jeśli masz astygmatyzm, tak jak ja, ponieważ noszę soczewki kontaktowe, a nie okulary (okulary usuwają astygmatyzm), zobaczysz zieloną kropkę lepiej niż czerwoną, ponieważ będzie mniej "halo" z zielonym.
Moja optyka to zielona kropka Holosun zamontowana na P322, która zmieniła ją z kierowcy tack na kierowcę pin, a także sprawia, że jest po prostu ZABAWNA i mogę współświadczyć (ZOBACZ PONIŻEJ) Holosun z przednią szczerbinką idealnie (Miałem szczęście).

W naszym domu mam jednak Olight Baldr S zamontowany pod naszym, "w środku domu, trzeba do niego szybko dotrzeć, nie ma czasu, żeby nawet podnieść go do linii celowania pistoletu". Dlaczego...? Wierzę, że powód w " " jest zarówno pytany, jak i odpowiadany.

W wyjazdach na strzelnicę, które odbywamy z żoną, ona również nosi swój CCW tylko z żelaznymi przyrządami celowniczymi, oboje upewniamy się, że robimy jedną rzecz, biorąc pod uwagę optykę lub laser. To COWITNESS zarówno z twoimi żelaznymi przyrządami celowniczymi, ponieważ optyka i laser są zasilane bateriami i elektroniczne i mogą zawieść bez ostrzeżenia. Ćwiczymy z laserem bez linii celowania, ale jest to minimalne i zawsze opuszczamy strzelnicę, oddając strzał z naszego CCW jako ostatni, ponieważ to jest pamięć mięśniowa, którą chcemy mieć przede wszystkim.

Dodając jeszcze jedną myśl, to fantastyczne, że wszyscy mamy opcje do wyboru, aby dopasować je do naszych potrzeb/pragnień.

Z nadzieją, że żaden z nas nigdy nie będzie tego potrzebował do zamierzonego celu!

• Like
Reactions: dog_on_ice
#19 ·
Bardzo dobre pytanie i dyskusja na temat uzasadnionego tematu. Posiadanie P320 daje Ci opcje, a opcja, którą Ty lub ktoś inny możesz wybrać, może być zarówno subiektywna, jak i obiektywna. Jest subiektywna do momentu, w którym Ty, poprzez staranne przemyślenia i rozważania, scenariusze, praktykę, koszty i "czynnik CIEBIE", podejmiesz świadomą, obiektywną decyzję dla SIEBIE w oparciu o wyżej wymienione.

Trenowałem z żadnym i z oboma, ponieważ wszyscy mają indywidualną filozofię użytkowania. Mój CCW nie ma nic do niego przymocowanego, ponieważ nie jestem w wieku, w którym celownik optyczny jest jeszcze konieczny, ten dzień najprawdopodobniej nadejdzie i jeśli/kiedy nadejdzie, będzie to zielona kropka zamiast czerwonej z dobrych powodów, które już zostały wspomniane, ale jeden nie został wspomniany. Tym powodem jest astygmatyzm, poza możliwością lepszego widzenia zielonej kropki we wszystkich warunkach, jeśli masz astygmatyzm, tak jak ja, ponieważ noszę soczewki kontaktowe, a nie okulary (okulary usuwają astygmatyzm), zobaczysz zieloną kropkę lepiej niż czerwoną kropkę, ponieważ będzie mniej "halo" z zielonym.
Mój celownik to zielona kropka Holosun zamontowana na P322, która zmieniła go z kierowcy tack na kierowcę pin, a także sprawiła, że było po prostu ZABAWNIE i mogę współświadczyć (ZOBACZ PONIŻEJ) Holosun z przednią szczerbinką idealnie (miałem szczęście).

W naszym domu mam jednak Olight Baldr S zamontowany pod naszym, "w środku domu, muszę się do niego szybko dostać, nie mam czasu, żeby go nawet podnieść do linii celowania pistoletu". Dlaczego...? Wierzę, że powód w " " jest zarówno pytany, jak i odpowiadany.

W wyjazdach na strzelnicę, które odbywamy z żoną, ona również nosi swój CCW tylko z żelaznymi przyrządami celowniczymi, oboje upewniamy się, że robimy jedną rzecz, biorąc pod uwagę celownik lub laser. To jest WSPÓŁŚWIADECTWO zarówno z żelaznymi przyrządami celowniczymi, ponieważ celownik i laser są zasilane bateriami i elektroniczne i mogą zawieść bez ostrzeżenia. Ćwiczymy z laserem bez akwizycji linii celowania, ale jest to minimalne i zawsze opuszczamy strzelnicę, strzelając z naszego CCW jako ostatniego, ponieważ to jest pamięć mięśniowa, którą chcemy mieć przede wszystkim.

Dodając jeszcze jedną myśl, to fantastyczne, że wszyscy mamy opcje do wyboru, aby dopasować je do naszych potrzeb/oczekiwań.

Mam nadzieję, że żaden z nas nigdy nie będzie tego potrzebował do zamierzonego celu!
Podoba mi się pomysł współświadczenia lasera i czerwonej kropki, tak bardzo czerwonej kropki i żelaznych przyrządów celowniczych. Komentarz o astygmatyzmie jest również dobry. Stwierdziłem (i przetestowałem), że kropka w czerwonej kropce jest prawie nieistotna na krótkich dystansach. Przetestowałem to, strzelając do celu z czerwoną kropką, celując na godzinę 12, 3, 6 i 9. Cel został trafiony stosunkowo małą grupą, niezależnie od punktu celowania. Do 15 jardów grupa przebiegła cztery cale. W mojej sytuacji, nie będąc już funkcjonariuszem organów ścigania i będąc starym i sztywnym oraz nie mając najlepszego wzroku, nie wyobrażam sobie oddawania strzału na więcej niż 15 jardów. Poza tym nie widzę powodu, dla którego miałbym uzasadniać strzelca jako zagrożenie (chociaż mogą istnieć wyjątki), więc ćwiczę dla najbardziej prawdopodobnego scenariusza.

#25 ·
Jedynym pistoletem, który posiadam z laserem, jest mój S&W 642 snubby w kalibrze 38 special. Przyrządy celownicze są malutkie, a laser działa dobrze. I tak nie dałoby się założyć celownika kolimatorowego na snubby.

#29 ·
Moja odpowiedź jest prosta. Strzelam lepiej z celownikiem kolimatorowym niż z laserem.

#31 ·
Wiem, że to pytanie dla początkujących, ale wracam do strzelania po wielu latach przerwy. Dlaczego ludzie wybierają celowniki kolimatorowe zamiast celownika laserowego? Wydaje się, że profil pistoletu jest niższy, gdy laser jest zamontowany przed osłoną spustu, co byłoby lepsze do ukrytego noszenia. Właśnie kupiłem Olight Baldr mini dla mojego wkrótce nabytego Sig P320. Pomyślałem, że połączenie światła i lasera byłoby fajnym dodatkiem. Również łatwo zdejmowane. Myśli?
Myślę, że z punktu widzenia widoczności maluje cię w ciemności.